Wat is sponsstralen?

Een degelijke oppervlaktevoorbereiding is bij veel activiteiten van cruciaal belang. Niet alleen bij het ontroesten van de ondergrond om de nodige reinheid te bekomen maar ook bij het verkrijgen van de nodige ruwheid bij de applicatie van verven / coatings is een voorbereiding d.m.v. stralen noodzakelijk.

Stralen met conventionele methodes (zand, grit, hoogovenslakken) heeft stofuitbraak als nadeel en in verscheidene werkplekken zoals lakkerijen, industriële installaties en in de voedselindustrie is de aanwezigheid van straalstof ontoelaatbaar omwille van kwaliteits- en hygiënevoorschriften.

 

De sponsstraalmethode biedt hiervoor een oplossing. Dankzij de samenstelling van het straalmedium wordt de vorming van stof tot 98% gereduceerd.

In een polyurethaanstructuur (de ‘spons’) zitten abrasieve elementen die kunnen aangepast worden naar de aard van de ondergrond en het gewenste resultaat. Het grote verschil tussen conventioneel grit en de sponsjes wordt duidelijk als we bekijken wat er gebeurt bij hun inslag op de oppervlakte.

Straalgrit bv. verpulvert bij inslag en wordt stof evenals de deeltjes van het gestraalde oppervlak. Wanneer sponsjes op het oppervlak geprojecteerd worden gaan ze open bij inslag, de abrasieve stukjes doen hun werk en de sponsjes sluiten zich terug bij het loslaten van het oppervlak en nemen zo het gevormde stof mee in hun val.