De Techniek

De techniek geeft hetzelfde resultaat als de conventionele methode en doet dit met aanzienlijk minder stofvorming. Verder kunnen de sponsjes na gebruik tot 8 à 10 keer (afhankelijk van de aard van de werken) gerecycleerd worden met een unit die de sponsjes scheidt van klein en groot vuil.

Dit werkt kostenbesparend en vermindert tevens de ecologische stempel. Ook voor de stralers zelf is de sponsstraalmethode voordelig aangezien de zichtbaarheid tijdens de werken enorm verhoogd wordt en de terugslag van het straalmiddel beperkt blijft.

Als persoonlijke bescherming volstaan dan ook een papieren overall en een overzetmasker wat het werk een stuk aangenamer maakt. Bovendien kunnen door het uitblijven van stof andere werken in de omgeving gelijktijdig uitgevoerd worden wat de tijdsduur van de werken en dus ook de down time van het onderdeel of de installatie verkorten.

 

 

De sponsstraalmethode is toepasbaar bij verschillende werken doordat men het straalmiddel kan kiezen naarmate het gewenste resultaat. Wat is sponsstralenOm zware corrosie te verwijderen en de oppervlakte voor te bereiden met een staalreinheid van SA 2,5 alvorens een bekleding aan te brengen zijn sponsjes met grote aluminiumoxide elementen het beste middel om een ruwheid tot 100µm te bekomen.

Indien men enkele lagen van een bestaand verfsysteem wil verwijderen of enkel de toplaag wil vernieuwen kunnen sponsjes met minder abrasieve deeltjes ingezet worden.

Zo kan men een geverfd of gecoat onderdeel terug opfrissen zonder tot op het blote staal of ondergrond te stralen. Ook onderdelen in hout of polyester (scheepswerven) kunnen eenvoudig behandeld worden. Verder kan sponsstralen voor het behandelen van gevels en betonoppervlakken van pas komen.

Gevelstenen die vervuild zijn door rook, uitlaatgassen, mos, graffiti, etc. kunnen gemakkelijker gereinigd worden met het systeem. Het voordeel hierbij is dat de gevel droog blijft, niet snel beschadigd wordt tijdens het werk (vs. HD-water) en men niet alles dient in te zeilen tegen stofuitbraak.
Via Sponsstralen bvba kunt u de sponsstraalequipment aankopen of inhuren voor een bepaalde periode waarbij u de nodige instructies meekrijgt om ze naar uw behoefte te kunnen gebruiken. Indien nodig kunt u de werken uitbesteden aan ons team van ervaren professionals. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een aanbieding op maat!
 

Proces

Het hart van het Sponsstralen systeem is de Sponge Media. Deze gepatenteerde technologie combineert de capaciteit van de urethane spons en de reinigende kracht van de conventionele schuurmiddelen.

Het sponsstraalmiddel zorgt er voor dat de deeltjes niet in het rond geslingerd worden tijdens de impact. Na impact trekt de spons vacuum waardoor de stofdeeltjes niet in de lucht dissiperen, maar aangetrokken worden tot de spons.